Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Βίντεο: Φυσική Α' Λυκείου - Άσκηση 13 (βιβλίο)

Το κεκλιμένο επίπεδο αποτελεί πολύ σημαντική έννοια στην ύλη της Φυσικής Α' Λυκείου και όχι μόνο. Στο παρακάτω video επιλύεται η άσκηση 13 σελ. 158 του σχολικού βιβλίου της Φυσικής Α' Λυκείου.
 
(best viewed in full screen)

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Βίντεο: Φυσική Α' Λυκείου - Άσκηση 24 (βιβλίο)

Το κεκλιμένο επίπεδο αποτελεί πολύ σημαντική έννοια στην ύλη της Φυσικής Α' Λυκείου και όχι μόνο. Στο παρακάτω video παρουσιάζεται μία προτεινόμενη λύση για την άσκηση 24 σελ. 159 του σχολικού βιβλίου της Φυσικής Α' Λυκείου.
 
(best viewed in full screen)

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Βίντεο : Πέρασμα Αστεροειδούς 2012DA14

Η Παρασκευή φαίνεται ότι ήταν η μέρα των αστρονομικών φαινομένων.
Η θεαματική έκρηξη μετεώρου πάνω από τα Ουράλια ακολουθήθηκε από την πλησιέστερη διέλευση αστεροειδή από τη Γη που έχει ποτέ καταγραφεί.
Χθες, στις 21:40 ώρα Ελλάδας, ο αστεροειδής 2012 DA14, πέρασε πάνω από την Τζακάρτα της Ινδονησίας σε απόσταση μόλις 27.700 χιλιομέτρων! Η απόσταση αυτή είναι κατά δέκα φορές μικρότερη από την απόσταση Γη – Σελήνη, είναι μικρότερη ακόμα και από το ύψος στο οποίο βρίσκονται οι γεωστατικοί δορυφόροι (που ακολουθούν την τροχιά της Γης σε σταθερό ύψος 36.000 χιλιομέτρων)!
 
Βίντεο από προσομοίωση περάσματος 2012 DA14 
Ο αστεροειδής του οποίου η διάμετρος εκτιμάται στα 50 μέτρα και η μάζα στους 190.000 τόνους, ανακαλύφθηκε τυχαία από το αστεροσκοπείο Observatorio Astronomico de La Sagra στην Γρανάδα της Ισπανίας στις 23 Φεβρουαρίου 2012 και είναι ένας από τους 500.000 αστεροειδής αυτού του μεγέθους που κινούνται σχετικά κοντά με τη Γη. Από τα αντικείμενα αυτά έχει εντοπιστεί μόνο ένα ελάχιστο ποσοστό, καθώς είναι μικροσκοπικά και πολύ δύσκολο να εντοπιστούν. 
ΠΗΓΗ: in.gr, wikipedia

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Βίντεο : Πτώση Μετεώρου στα Ουράλια

Η πτώση αντικειμένων από το διάστημα είναι συνηθισμένο γεγονός. Κάθε χρόνο πέφτουν στη Γη περίπου 40.000 τόνοι διαστημικών πετρωμάτων. Κάθε μέρα 100 τόνοι τέτοιων αντικειμένων προσκρούουν στην επιφάνεια της Γης, κυρίως με τη μορφή σκόνης και πολύ μικρών μετεωριτών.  Ωστόσο, αν σκεφτεί κανείς ότι το μεγαλύτερο τμήμα της επιφάνειας της Γης είναι ακατοίκητο (μόλις το 1/3 της επιφάνειας της Γης αποτελεί ξηρά), η πτώση διαστημικών αντικειμένων γίνεται συνήθως σε έρημες περιοχές ή σε ωκεανούς και περνάει σχεδόν απαρατήρητη.
Το σενάριο πρόσκρουσης λοιπόν είναι αναπόφευκτο. Αντικείμενα κάτω από ένα ορισμένο μέγεθος που κινούνται κοντά στη Γη δεν μπορούν να εντοπιστούν πριν την διέλευσή τους από την ατμόσφαιρα, όμως δεν αποτελούν κίνδυνο, αφού εκρήγνυνται και κατακερματίζονται πριν καν προσκρούσουν στην επιφάνεια της Γης.
Βίντεο από το εντυπωσιακό πέρασμα μετεώρου πάνω από τα Ουράλια
Το μετέωρο που πέρασε πάνω από την κεντρική Ρωσία, σύμφωνα με εκτιμήσεις είχε διάμετρο 15 μέτρων και μάζα 40.000 τόνων, εισήλθε στην ατμόσφαιρα της γης με ταχύτητα 54.000 km/h. Λόγω τριβής απέκτησε θερμοκρασία χιλιάδων βαθμών Κελσίου, εξού και η έντονη λάμψη. Σε ύψος 30 - 50 χιλιόμετρα από το έδαφος διαλύθηκε, σύμφωνα με ειδικούς. Από την ισχυρή συμπίεση του αέρα κατά το πέρασμά του δημιουργήθηκε ωστικό κύμα, που ακούστηκε ως ηχηρός βροντή.
Στο πρόσφατο παρελθόν, το 1908, αστεροειδής με εκτιμώμενη διάμετρο πάνω από 60 μέτρα εξερράγη κατά την είσοδό του στην ατμόσφαιρα της Γης και εξαερώθηκε πριν καταπέσει στο έδαφος στην ακατοίκητη περιοχή Tunguska στη Σιβηρία. Το αποτέλεσμα ήταν να ισοπεδωθεί έκταση 1.200 τετραγωνικών χιλιομέτρων δάσους σε μια διάμετρο 40 χιλιομέτρων.
Βίντεο από την πτώση αστεροειδούς στην Tunguska το 1908
Γενικά, η πρόσκρουση αντικειμένων με διάμετρο δεκάδων μέτρων προκαλεί ολοσχερή, αλλά τοπική, καταστροφή. Ωστόσο, αντικείμενα με διάμετρο άνω του 1 χιλιομέτρου επιφέρουν τρομακτικές επιπτώσεις σε όλο τον πλανήτη.
Πολύ παλαιότερα, πριν 65 εκατομμύρια χρόνια αστεροειδής διαμέτρου 10 χιλιομέτρων προσέκρουσε στη χερσόνησο του Γιουκατάν στο Μεξικό, προκαλώντας, όπως πιστεύεται, την εξαφάνιση των δεινοσαύρων.