Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Επίδραση μαγνητικού πεδίου σε φερομαγνητικό ρευστό

  
 Πηγή

 Το φερομαγνητικό ρευστό μαγνητίζεται έντονα με την παρουσία μαγνητικού πεδίου, καθώς αποτελείται από μικροσκοπικά μαγνητικά σωματίδια (κυρίως οξείδια σιδήρου Fe3O4 και Fe2O3) συνήθως με διάμετρο μικρότερη από 100 νανόμετρα, που αιωρούνται μέσα σε υγρό (νερό ή οργανικό διαλύτη). 
Με την επίδραση μαγνητικού πεδίου τα νανοσωματίδια του φερομαγνητικού ρευστού έλκονται με αποτέλεσμα το υγρό να μετατοπίζεται προς το μέρος του πεδίου. 
Τα φερομαγνητικά ρευστά πρωτοαναπτύχθηκαν από τη NASA στη δεκαετία του 1960 κατά τη διερεύνηση μεθόδων για τη χρήση υγρών στο διάστημα.

Ωστόσο, πέρα από το ότι δημιουργούν εντυπωσιακά σχήματα (δες εδώ) κάτω από την επίδραση μαγνητών, τα φερομαγνητικά ρευστά έχουν ένα ευρύ πεδίο εφαρμογών. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε υδραυλικά συστήματα αναρτήσεων και σε ηλεκτρονικές συσκευές ως στεγανοποιητικό υγρό, ενώ βρίσκουν εφαρμογή στην ιατρική, στην αεροναυπηγική και σε άλλους τομείς.

Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Έναρξη θερινών μαθημάτων Γυμνασίου - Λυκείου

  
Κέρδισε χρόνο μέσα στο καλοκαίρι!
  • Δημιουργική καλοκαιρινή απασχόληση
  • Προετοιμασία για την επόμενη τάξη 
  • Προετοιμασία για τις προαγωγικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου  
  • Δυνατότητα για οικονομικά online μαθήματα μέσω διαδικτύου

Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Ηλεκτρομαγνητική Επαγωγή

 
Δημιουργία ρεύματος σε πηνίο κατά το πλησίασμα και την απομάκρυνση μαγνήτη,  
λόγω του φαινομένου της ηλεκτρομαγνητικής επαγωγής. 
Πηγή

Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Επιστήμονες στο MIT Media Lab (www.media.mit.edu/) ανασυνθέτουν την εικόνα ενός κρυμμένου αντικειμένου χρησιμοποιώντας σκεδαζόμενο φως από laser. 
 Πηγή : http://www.youtube.com/watch?v=JWDocXPy-iQ&feature=share

Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Επιστήμονες στο MIT Media Lab (www.media.mit.edu/) ανασυνθέτουν την εικόνα ενός κρυμμένου αντικειμένου χρησιμοποιώντας σκεδαζόμενο φως από laser. 
 Πηγή

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Προσομοίωση Ευθύγραμμης Κίνησης

Με την προσομοίωση, που διατίθεται από τη σελίδα http://www.walter-fendt.de/ph14e/acceleration.htm, ο μαθητής της Α' Λυκείου εξικοιώνεται με τις έννοιες της ευθύγραμμης κίνησης. Αλλάζοντας τις τιμές της ταχύτητας και της επιτάχυνσης παρακολουθεί την κίνηση του οχήματος και τα αντίστοιχα διαγράμματα που έχει μάθει από τη θεωρία. Για να τρέξει η προσομοίωση πρέπει να διαθέτετε ενημερωμένη έκδοση της Java.

Προσομοίωση Κεκλιμένου Επιπέδου

Θεμελιώδεις ασκήσεις στην ύλη της Α' Λυκείου είναι αυτές που αφορούν σε έννοιες όπως η δύναμη, η τριβή και η κίνηση σε κεκλιμένο επίπεδο. Στην παρακάτω προσομοίωση, που παρέχεται από τις Διαδραστικές προσομοιώσεις PhET του Πανεπιστημίου του Κολοράντο (http://phet.colorado.edu), ο μαθητής, μεταβάλλοντας τις τιμές παραμέτρων όπως το βάρος του σώματος, το συντελεστή τριβής,την κλίση του επιπέδου κ.τ.λ., εξερευνά τις δυνάμεις και την κίνηση, καθώς σπρώχνει οικιακά αντικείμενα πάνω και κάτω σε μια ράμπα, παρακολουθεί και προβλέπει πότε και πως θα κινηθεί κάθε σώμα...
Κεκλιμμένο επίπεδο: Δυνάμεις και Κίνηση
Κλικ για εκτέλεση
                      Πατήστε παραπάνω για να εκτελεστεί η εφαρμογή. 
          Θα πρέπει να διαθέτετε ενημερωμένες εκδόσεις Flash και Java.

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Από τη σελίδα Σχολικά Βιβλία αποκτάτε πρόσβαση στα βιβλία όλων των τάξεων του Γυμνασίου και Λυκείου.

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Αρχή

Υπό κατασκευή...